sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Kiina ja globalisaatio

Antti Blåfield kirjoittaa Kiinasta, Nokiasta ja tuloeroista Helsingin Sanomien (HS) pääkirjoituksessaan.
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/On+aika+katsoa+suoraan+silmiin/HS20110605SI1MA01rkb

Nokian surkea tilanne ei tullut kenellekään asioita seuraavalle yllätyksenä, ilmeisesti taloudellinen, poliittinen ja sanomalehtien eliitillä on pää sumussa, muuten yllätyksenä tuloa ei voi selittää. Nokian ja Microsoftin liitosta tuskin tulee mitään hyvää eli senkään ei pitäisi tulevaisuudessa tulla kenellekään yllätyksenä.

Kiinan aseman nousu on pitkän ja määrätietoisen työn tulos. Kiina on historiansa aikana ollut suurimman osan aikaa todellinen suurvalta ja siellä on ollut kaikista korkein aineellinen vauraus per asukas. Eurooppa on Kiinalaisten mielestä nousukas ja Kiinalaiset haluavat palauttaa historiallisen asemansa ja ovat valmiita työskentelemään tinkimättömästi asemansa saavuttaakseen. Tähän asti Kiina on noussut rauhanomaisesti ja Kiinalaiset ovat sitoutuneet poliittisesti rauhanomaiseen rinnakkaiseloon ns. Lännen kanssa. Tietyissä piireissä Kiina koetaan uhkana mutta tosiasiallisesti Kiinasta ei ole ainakaan Suomelle mitään uhkaa vaan Kiinan kasvu ja vallan kasvu on Suomelle varsin edullista sekä taloudellisesti että poliittisesti.

Nyky-Kiina investoi valtavasti huipputeknologiaan ja haluaa saavuttaa teknologisen itsenäisyyden. Kiinan oma teknologia, josta ei tarvitse maksaa lisenssimaksuja Amerikkalaisille, on edullista myös Suomelle, koska saamme sieltä halvalla laadukasta huipputeknologiaa. Miksi maksaisimme Amerikkalaisille Intelin prosessoreista pidemmän päälle jos saamme Kiinalaisia prosessoreita 90% halvemmalla, jotka ovat vielä tuplasti tehokkaampia? Miksi? Ylihinnan maksu Amerikkalaisille ei ole elintasoa. Microsoftin käyttöjärjestelmässä maksamme Amerikkalaisen talousjärjestelmän tehottomuudesta. Kilpailu ei ole pelkästään oikeus vaan etuoikeus. Itse uskon kilvoittelun parantavan laatua ja tehokkuutta, se antaa yhteiskunnille ja yksilöille suunnan. Olemme eläneet liian kauan maailmassa ilman todellista kilpailua ja nyt Kiinan nousu antaa ihmisille mahdollisuuden löytää elämälleen tarkoitus.

Suomelle Linux ja Android ovat valtava mahdollisuus johon kansa on jo tarttunut mutta eliitti vielä epäröi. Kiinalainen Android känny myy Suomessa ja Nokialaiset jäävät hyllylle. Kansa on valinnut ja eliitin pitäisi kuunnnella kansaa.
http://jpoli.blogspot.com/2011/05/avoin-koodi.html

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2010/06/voisikohan-olla.html

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/eri-mielta/suomi-kiinan-niskalenkissa-osaaminen-on-ainoa-kilpailuetumme

http://50kirjaavuodessa.blogia.fi/2011/06/02/otteita-puheenjohtaja-mao-tse-tungin-teoksista-osa-ii/

http://vilijonkka.blogspot.com/2011/06/keltaisella-vuorella-elimme-auringon.html

http://euroetana.blogspot.com/2011/06/kiinan-asuntokupla-voi-hyvin-ja-kasvaa.html

http://kiina.tajunnanvirta.com/?p=43

http://keskimaahanmuuttaja.wordpress.com/2011/06/01/soulin-sielu-ja-mita-naita-muita-lameuksia-nyt-on/

http://timjaiwithlove.blogspot.com/2011/06/info-kesakuu.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti