sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Kasvusta Degrowthiin

Nykytaloudessa monella on kasvupakkoa ja talouskasvua ihannoidaan laajasti.
http://clark.puheenvuoro.uusisuomi.fi/92239-talousvihapuheet

Talouskasvu ei ole mitenkään aina ollut yhteiskuntapolitiikan päätavoite vaan ihmiskunta on suurimman osan elänyt taloudessa, jossa ei juurikaan ole talouskasvua. Talouskasvun ongelma, etenkin nykymaailmassa on, että talouskasvu väistämättä tuhoaa luontoa ja monesti tuhoutuneen luonnon arvo on paljon suurempi kuin talouskasvun arvo. Monet luonnon prosessit tekevät valtavasti työtä, mutta kun ne kerran tuhotaan, niin ne myös menetetään. Talouskasvu voi siis pienentää todellista taloutta, koska virallinen talouskasvulaskenta ei ota huomioon menetettyjä luonnon prosesseja, joiden arvo voi olla valtava. Pääasiassa ihmisen teknologialla ei kyetä korvaamaan juuri mitään luonnon luomia prosesseja vaan ne menetetään lopullisesti (tai ainakin varsin pitkäksi aikaa). Luonto tosin uudistuu ja isotkin vahingot korjautuvat.
http://www.degrowth.fi/2011/12/degrowth-vs-talouskasvu-kumpi-voitti.html

Talouskasvupakosta vapautuminen voi olla myös henkisesti vapauttavaa, koska selvitäkseen hengissä ihminen ei tarvitse kovinkaan paljoa materiaalista varallisuutta, etenkin jos luonnon omat prosessit toimivat ja ihmisiä ei ole liikaa. Nykyään tosin ihmisiä on niin paljon, että luonnon omat prosessit eivät enää riitä. Huomattavasti pienempi väestö voisi kuitenkin elää luonnon tuottamalla hyvinvoinnilla.
http://www.elonkeha.fi/jutut/degrowth-vastaan-talouskasvu-kumpi-voitti

Nyt rakennettu (sota)talousjärjestelmä ei kuitenkaan toimi millään pienellä vaan vaatii enemmän kuin planeetalla on resursseja.
http://www.vihrealanka.fi/uutiset/eva-tuottavuuden-romahdus-osoittaa-degrowthin-vaarat

http://teemusta.wordpress.com/2011/11/16/talouskasvu-vs-degrowth/

Nykyinen talousmalli ei ole kestävällä pohjalla (sustainable development) millään tasolla vaan se voi olla korkeintaan temporaalinen.
http://thetyee.ca/News/2011/12/12/Degrowth-Party/

Toinen kysymys on, että onko Degrowth talous mahdollinen? Luultavasti ei.
Degrowth-ajattelijat tarjoavat usein vastauksena kasvuun myönteisesti suhtautuvien esille nostamaan kurjistumisongelmaan uudenlaista ajattelua yhteisöllisestä vastuukannosta. Tässä ajattelussa lähiyhteisöt, naapurustot ja ihmisten omat verkostot alkaisivat kantaa entistä enemmän hyvinvointivastuuta ja eläisivät ekologisesti paikallistaloudessa.
http://esasuominen.wordpress.com/2011/10/14/degrowth-ei-ole-ratkaisu/

Degrowth taloteen siirrytään aikanaan luonnollisen talousevoluution seurauksena, kun yhteiskunnan ja planeetan biojärjestelmä romahtavat (jos romahtavat). Nyky-ihmiselle tämä ei ole ongelma, koska käsittääkseni varsinainen biojärjestelmien romahdus on kuitenkin suhteellisen kaukainen asia eli nykysukupolvista ehtii aika jättää ennenkuin mitään varsinaista romahdusta tapahtuu. Maapallon biojärjestelmät kestävät vielä vähintään 50 vuotta, luultavasti huomattavasti kauemminkin.
http://jpoli.blogspot.com/2011/12/ilmastonmuutos-kuoleman-pelon-ilmentyma.html

Maaperän biologisen toiminnan heikkeneminen on luultavasti suurempi ongelma kuin ilmastonmuutos.
http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=69399:durbanin-hiililasku-odotettuakin-isompi&catid=2:kotimaa&Itemid=31

http://tristencosgroveblog.blogspot.com/2011/12/declaration-on-degrowth.html

http://fifthangle.com/blog/2011/12/18/why-you-need-a-constant-de-growth/

http://www.economywatch.com/economy-business-and-finance-news/what-is-the-best-way-to-stop-businesses-destroying-the-biosphere.23-12.html

http://herragaga.blogspot.com/2011_06_01_archive.html

http://brianswordspot.blogspot.com/2011/11/degrowth.html

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti