tiistai 10. heinäkuuta 2012

Monikulttuurisuudesta

Onko kulttuuria edes olemassa? Kulttuurikäsite on varsin ongelmallinen, koska mitään yhtä kulttuuria ei käsittääkseni ole olemassa.
In the twentieth century, "culture" emerged as a concept central to anthropology, encompassing all human phenomena that are not purely results of human genetics. Specifically, the term "culture" in American anthropology had two meanings: (1) the evolved human capacity to classify and represent experiences with symbols, and to act imaginatively and creatively; and (2) the distinct ways that people living in different parts of the world classified and represented their experiences, and acted creatively.
http://en.wikipedia.org/wiki/Culture

Suomalaisesta kulttuurista jotkut puhuvat siten kuin se olisi hyvin kapeasti määriteltävissä. Suomessa on kuitenkin jo tapoja moneen lähtöön eli mitään yhtä oikeaa on vaikea identifioida ainakaan olemassa olevista kulttuurisista käytännöistä. Erityisesti oudoksi käsitteen käytön tekee Persujen tapa pitää omia ajatuksiaan jotenkin erityisen suomalaisina, vaikka he tosiasiallisesti eivät edusta enemmistöä suomalaisista eivät ole myöskään vallankahvassa määrällisesti tai vallallisesti. Tosiasiallisesti jos joku lähtee lentoon niin se on Persut, koska persuilla ei ole valtaa Suomessa. Eivät vähäväkiset voi väittää olevansa enemmistö tai että he ovat suomalaisten arvojen ja tapojen määrääjiä. Suomalaisuuden määrää se, jolla täällä on valta ja mahti.
http://enriquetessieri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/110945-monikulttuurisuus-ei-ole-poliittinen-ideologia

Itse en pidä monia persujen näkemyksiä kovinkaan järkevinä, koska en halua suosia ketään ryhmää. Persut eivät pääasiallisesti edusta suomalaista sivistyneistöä tai varakkaampaa väkeä vaan he ovat pääasiassa vähäväkisiä vailla mahtia.


Kulttuuri (jos käännös on englanniksi culture) niin on vaikea käsite ja sekava, jos nyt puhutaan kansallisista etnisistä kulttuureista. Post-modernissa maailmassa voi lainailla ja muokata todellisuutta, todellisuus ei siis ole mitenkään selväpiirteinen eikä ennalta määritelty. Vain primitiiviset kulttuurit näkevät todellisuuden vahvasti määrittyneenä...Tosin primitiivisyys on väärä käsite tässä...
http://jameshirvisaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/110898-monikulttuurisuus-on-poliittinen-ideologia

Jokatapauksessa Suomessa ei vallitse monokulttuuri eli tilanne jossa olisi vain yksi kulttuuri. Tuskin monokulttuuria löytyy maapallolta kovinkaan monesta paikasta...
http://www.migranttales.net/

Joillekin suomalaisuus määrittyy sodan kautta.
http://kemppinen.blogspot.fi/2012/07/kansa-taisteli.html

Sota oli luonnollisesti iso tapahtuma siellä sotineille ja muillekin. Sota fantasiat ovat vieläkin iso osa suomalaista maailmankuvaa mutta se ei missään nimessä ole kaikki. Todellisuudessa vain pieni osa...

Itse kannata täydellistä uskonnonvapautta ja vaadin, että sitä kunnioitetaan. Eräänä esimerkkinä olen käyttänyt esim. Islamia työkaluna usein sanomalla, että olen Islaminuskoinen. Olen heti saanut asiat läpi viranomaisten kanssa. Ongelmia ei ole ollut. Jos on ollut, olen ilmoittanut tekeväni rikosilmoituksen uskonnollisesta syrjinnästä. Asiat luistavat aivan erilailla kun on Muslimi. Suosittelen kaikille palaamista Islamin pariin. Olen ollut aina kiinnostunut kulttuureista ja uskonnoista. Monissa uskonnoissa ongelmaksi tosin tulee uskontojen olemuksen omaksumisen monimutkaisuus, koska uskonnot eivät yleensä ole kirjallisesti ymmärrettävissä vaan ne todellistuvat käytäntöjen kautta vuorovaikutuksessa eivätkä niinkään teoreettisella tasolla.
http://www.saul-masson.info/2012/07/lahde-httpwww.html

http://www.kwintessential.co.uk/resources/global-etiquette/finland-country-profile.html

Kulttuureista on olemassa jotain luokituksia mutta ne eivät tyypillisesti auta kovinkaan pitkälle ymmärryksessä. Hofstede on ainakin ollut kulttuurin tutkimuksen alalla jonkinlainen auktoriteetti.
http://geert-hofstede.com/finland.html

http://geert-hofstede.com/book-shop.html

http://geert-hofstede.com/national-culture.html

Jokatapauksessa nuorempien ikäluokkien maailmankuva poikkeaa teknologistuneessa maailmassa vanhempien polvien käsityksistä siten, että pelit, kuten Killzone, muodostavat ison osan kokemusmaailmaa.
http://killzoneg.blogspot.fi/2012/07/sony-ps4-specs.html



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti