perjantai 24. toukokuuta 2013

Seksuaalivallankumous

Ihmisten hallinnassa eräs iso keino on ollut erityisesti naisten seksuaalisuuden hallinta. http://mikkoahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/140985-sodoma-ja-gomorra-odottaako-meita-seksuaalimoraalin-katastrofi

Feministiset yhteiskuntateoreetikot ovat paljon kirjoittaneet ihmisten hallinnasta patriarkaatin toimesta.
http://finnsanity.blogspot.fi/2013/05/kun-papit-kieltavat-kuolemasta.html

http://takkirauta.blogspot.fi/2007/09/paha-pahempi-patriarkaatti.html

http://kaisaruokamo.blogspot.fi/2006/05/patriarkaatti-suitsii-maria.html

Nykyään esim. nuorten naisten muotiblogit ovat ehkä selvin vastarinnan muoto yhteiskunnan tarpeelle hallita naisten seksuaalisuutta.
http://kaijakiesslinginsivut.blogspot.fi/2008/07/alas-patriarkaatti-ja-tervetuloa-aki.html

Patriarkaattinen järjestelmä ei ole kovinkaan vahva Suomessa mutta paikoitellen keskieuroopassa se on ainakin ollut vahva.
http://kupuramiekka.blogspot.fi/2012/08/naiset-patriarkaattisen-vallan.html

http://eufemia.blogspot.fi/2005/11/feministinen-kirjoitus.html

Patriarkaatti ei kuitenkaan ilmeisesti näy kovinkaan vahvasti suoraan miesten ja naisten välisissä suhteissa vaan tämä järjestelmä on yleensä välitetty jonkin toisen välivallankäyttövälineen kautta. Nykyään patriarkaatti on institutioitu yhteiskunnan käytänteisiin ja se ei enää ole sellaista suoraa vallankäyttöä kuin se on joskus ehkä ollut vaan toimii pitkälti kulttuurin ja muiden yhteiskunnallisten merkitysrakenteiden kautta.

Patriarkaatti liittyy pitkälti luokkasodankuvastoon laajennetussa muodossaan. Samallalailla kuin monet muutkin abstraktit käsitteet voidaan tulkita (tai täytyy tulkita) luokkasodan käynnin muotoina.

Nykykapitalismi ottaa naisten seksuaalisuuden haltuunsa mm. mainoksiin ja esim. pr-naisina tai malleina. Nämä naiset tietyllä tavalla esineellistetään ja sitten muokataan halutunlaisiksi.

Iso osa näistä naisista ei siis ole siinä mielessä uhreja että heidän olonsa olisivat huonot tai heidän palkkansa olisi alhainen, yleensä näin ei ole. Tämä järjestelmän tekemä kuvan haltuunotto on kuitenkin tosi vaikkakin se ei näitä naisia milläänlailla pääasiallisesti vahingoita vaan on heille yksilöinä usein edullinen.
http://www.tiede.fi/blog/2012/10/22/huuhaa-vaitos-hylattiin-oulussa/

Itse olen pitänyt niitä feministisiä tutkimuksia mitä nyt olen lukenut kiinnostavina. Yhteiskuntatieteissä valta on yksi tutkimuskohteista ja missään nimessä valtaan pureutuvaa tutkimusta ei voi pitää huuhaana.

Eräs patriarkaatin voimasta kertova indikaattori on, että sen käsittelyä ei välttämättä pidetä hyvänä vaan vieläkin kiistanalaisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti